Факультет економіки та управління | Відбулося засідання круглого столу «Освіта та бізнес: сучасні виклики, реалії та перспективи»
350357
post-template-default,single,single-post,postid-350357,single-format-standard,eltd-cpt-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,moose-ver-1.7, vertical_menu_with_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Відбулося засідання круглого столу «Освіта та бізнес: сучасні виклики, реалії та перспективи»

17 жовтня 2018 року в бібліотеці ім. Л. Каніщенка Тернопільського національного економічного університету відбулося засідання круглого столу на тему: “Освіта та бізнес: сучасні виклики, реалії та перспективи”. В роботі круглого столу взяли участь представники бізнесу та професорсько-викладацький склад факультету економіки та управління ТНЕУ.

Привітав учасників декан факультету економіки та управління к.е.н., доц. Островерхов Віктор Михайлович, наголосивши на проблематиці ринку праці України та Тернопільської області, а також на основних аспектах якісної підготовки спеціалістів та їх зайнятості.

Віктор Михайлович зазначив, що практично орієнтоване навчання в університеті з фокусом на дослідництво та підприємництво є новим  трендом не тільки в Україні, але й в провідних ВНЗ світу. Всі хто на сьогодні надають освітні послуги мають розуміти свої сильні сторони і можливості розвитку в синергії з усіма форматами сучасних освітніх процесів. Так університети не спроможні в повній мірі сформувати компетентності, пов’язані з soft skills випускників, тому мають зосередитись на забезпеченні сучасних загальних та фахових професійних компетентностей.  В свою чергу провайдери неформального навчання мають забезпечити розвиток важливих для кар’єри особистих компетенцій, що складають надпрофесійні навички. Декан наголосив, що основними компетенціями, що становлять основу для успішного ведення підприємництва є критичне мислення, допитливість, творчий підхід та готовність брати на себе ризики.

Декан ФЕУ відзначив, що факультет економіки та управління ТНЕУ є серед тих ВНЗ, хто активно впроваджує практико-орієнтоване навчання в університеті. І на завершення свого виступу Островерхов В.М. висловив слова подяки  практикам, бізнесменам, які підтримують і долучаються до роботи факультету у підготовці якісного фахівця та готові поділитись досвідом. Зокрема,  Руслану Савчишину (компанія MagneticOne), Тарасу Демкурі, (бізнесмену, громадському активісту), Ярославу Філіцу (Дім СВР, співзасновник КУБу, український фаст-фуд «Як у мами»), Роману Репко (кооператив вирощування равликів, співзасновник КУБу), Христині Білінській (Центр науки Тернополя), Михайлу Гросуляку (ресторація «Старий млин»)  та іншим підприємцям хто долучився до співпраці.

К.е.н., доц. Турчин Л.Я. представила проект створення тренінгово-консалтингової бізнес платформи Тернопільського національного економічного університету факультету економіки та управління. Доповідач презентувала основні напрямки діяльності бізнес платформи та вигоди для бізнес структур від співпраці із бізнес платформою ФЕУ.

Під час проведення круглого столу відбулася жвава дискусія між освітянами та представниками бізнесу, у якій власники бізнес структур поділилися своїми основними проблемами ведення бізнесу та потребами вирішити які, можуть власне допомогти фахівці факультету економіки та управління ТНЕУ. Цікаву та змістовну доповідь зробив генеральний директор компанії “Агропродсервіс” Іван Адамович Чайківський наголосивши на проблемах найму якісних працівників. Поділився своїм досвідом інший бізнесмен  Олександр Олександрович Твердохліб генеральний директор ТОВ “МОСТ-Україна” та наголосив на американській моделі ведення бізнесу та американській освіті. Продовжив дискусію Ігор Степанович Гирила генеральний директор ТОВ “Стелар” та наголосив  на проблематиці якості освіти. Руслан Савчишин засновник компанії  MagneticOnе дав пропозицію запровадження у ВНЗ проведення відео-лекцій. Всі учасники круглого столу мали можливість зробити свої пропозиції щодо співпраці їхніх бізнес-структур та ТНЕУ.

Підсумувавши роботу круглого столу було виокремлено наступні напрямки можливої співпраці, яка буде взаємовигідною для обох сторін:

  • продовження започаткованої практики ФЕУ та запрошення представників бізнесу для проведення бізнес-зустрічей із студентами факультету економіки та управління кожного четверга о 16.00 в а.3308 для обміну досвідом та здобуття нових soft skills студентами. Дуже важливо, що ці зустрічі є необов’язковими і відвідує їх актив факультету, які розуміють про необхідність діалогу із бізнесом, набуття та розвиток необхідних компетенцій поза навчальним процесом ;
  • започаткування серії майстер-класів, які будуть проводити викладачі ФЕУ для представників бізнесу;
  • залучення представників бізнесу до навчального процесу ФЕУ ТНЕУ;
  • розробка відео-лекцій для студентів ФЕУ та бізнесу.

Завершив проведення круглого столу декан факультету економіки та управління Островерхов В.М. підсумувавши захід та окресливши пріоритетні напрямки співпраці.

 

 

 

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.